Regelingen zijn vaak onbekend, een voorbeeld
Veronique “heeft schulden”. Die zijn zo hoog dat ze niet weet hoe zij die moet oplossen. Een vriendin tipt haar dat zij bij de gemeente terecht kan voor hulp. Want als je schulden hebt moet de gemeente je helpen. De schuldhulpverlening van de gemeente probeert dan om een “minnelijke regeling” te treffen met de schuldeisers. Afgesproken wordt dat in drie jaar zoveel als mogelijk van de schuld wordt terugbetaald. Na drie jaar wordt het restant kwijtgescholden en is er sprake van een “schone lei”.
Bij Veronique lukt het niet om een minnelijke regeling te treffen. De schuldeisers gaan niet akkoord met het voorstel van de schuldhulpverlening. Dan is de enige optie een “wettelijke schuldsanering“, de Wsnp. Deze wordt aangevraagd bij de Rechtbank. Veel mensen weten net als Veronique niet dat deze regeling bestaat en doen geen aanvraag en blijven daardoor in de financiĆ«le ellende vastzitten.
Hoe moeilijk het ook is om de stap naar de Gemeente te maken, verzamel moed en doe het in uw eigen belang en dat van hen die u lief zijn.
En wellicht kunnen wij, de FGN, op het gebied van eigen risico, eigen bijdrage of achterstand premiebetaling zorgverzekering, aanschaf zorgmiddelen die niet onder de verzekering vallen, etc. iets voor u betekenen. Meer daarover leest u op deze website.
Direct meer weten? Stuur een email.
samenvatting uit de Telegraaf zaterdag 25 januari 2020, pagina ombudsman
UA-125701585-2